Det finns två typer av sökningar som du kan göra i Alvin, en enkel och en utökad. Den enkla sökningen är det sökfält du hittar direkt när du landat på Alvins startsida. Den utökade sökningen tar dig till en söksida som ger dig fler möjligheter att avgränsa din sökning och kombinera sökord. Efter att du gjort en sökning kan du avgränsa sökresultatet ytterligare genom att applicera ett av Alvins många filter.

Enkel sökning

Den enkla sökningen finner du högst upp på Alvin-portalens förstasida. Den tillåter dig att göra en fritextsökning i hela Alvin. Det är även möjligt att avgränsa den enkla sökningen till specifika resurstyper genom att välja den typ du önskar i rullistan till vänster om sökrutan.

Utökad sökning

För att ta dig till denna typ av sökning behöver du klicka på länken Utökad sökning till höger om sökrutan. I den utökade sökningen kan du söka på en eller flera av de specifika fält som katalogisatörerna fyllt i med information om de olika objekten. Exempelvis så kan du här avgränsa dina sökningar till att söka på särskilda ämnesord eller en särskild teknik som har använts för att skapa ett fysiskt objekt som sedan digitaliserats och gjorts tillgänglig i Alvin. Du kan även kombinera flera sökord med så kallade boolska operatorer där du kan till exempel utesluta vissa sökord eller söka bland synonymer.

Filter

Efter att du gjort din enkla eller utökade sökning hamnar du på en sida med ditt sökresultat. Här kan du ytterligare avgränsa sökresultatet genom att välja ett av de många filter som finns i kolumnen till vänster om sökresultatlistan. Det finns flera typer av filter att välja på. Om du exempelvis enbart är intresserad av resultat från en specifik Alvinmedlem har du möjlighet att klicka på denna bland Arkivinstitutioner.